Poliklinika
ProNatal
Poliklinika ProNatal, 2009. Sva prava pridržana.
Zanimljivi tekstovi
Carski rez
Ponekad trudnicu pripremljenu za normalni porođaj, iznenadi odluka porodničara da trudnoću dovrši operacijom, odnosno carskim rezom.  Operativnim putem dovršava se otprilike 15% trudnoća. Relativno velik broj rodilja od liječnika zahtjeva operativno dovršenje trudnoće pa je važno naglasiti da je to kiruški zahvat koji nosi sa sobom svoje kiruške i anesteziološke komplikacije.
OPŠIRNIJE

Disanje u porodu
Psihofizička priprema trudnica osigurava pripremu za porođaj bez straha, ali ne omogućuje porođaj bez bola. To je priprema za porođaj u kome će trudnica u potpunosti surađivati s liječnikom i primaljom. Pripremljena trudnica znat će prepoznati određene faze poroda i znat će  koliko  određena faza traži njezino aktivno sudjelovanje.
OPŠIRNIJE

Kako prehrana,  lijekovi i stil života utječu na dojenje?
Mnoge su dojilje u brizi treba li promijeniti prehranu za vrijeme dojenja i na koji način. Što se smije jesti, a što se ne preporučuje? Što bi moglo smetati djetetu? Smiju li se uzimati lijekovi za vrijeme dojenja? To su samo neka od češćih pitanja koja majke postavljaju liječniku. Pokušat ćemo se u tekstu osvrnuti na neka od njih.
OPŠIRNIJE

Vještina dojenja
Priprema za početak dojenja treba početi još prije poroda. Dojke je potrebno pregledati potkraj trudnoće u sklopu ginekološkog pregleda radi pravovremene korekcije uvučenih ili jako plosnatih bradavica. Dojka se, naime u potpunosti razvija tek u trudnoći te se neke zapreke dojenju, poput uvučenih ili plosnatih bradavica, tek tada i uoče.
OPŠIRNIJE

Kako prepoznati početak poroda?
Rastom ploda u maternici, povećava se i veličina maternice. Već u prvom tromjesečju njezina stjenka odeblja. To je uobičajen nalaz kod pregleda trudnice u vrijeme rane trudnoće. Napredovanjem trudnoće i rastom ploda, stjenka se polako stanjuje. Mišić maternice je tijekom većeg dijela trudnoće relaksiran, a vrat maternice (cerviks) tvrd i zatvoren.
OPŠIRNIJE

Poliklinika ProNatal, 2009. Sva prava pridržana.