Poliklinika
ProNatal
Poliklinika ProNatal, 2009. Sva prava pridržana.
Kako prepoznati početak poroda?

Rastom ploda u maternici, povećava se i veličina maternice. Već u prvom tromjesečju njezina stjenka odeblja. To je uobičajen nalaz kod pregleda trudnice u vrijeme rane trudnoće. Napredovanjem trudnoće i rastom ploda, stjenka se polako stanjuje. Mišić maternice je tijekom većeg dijela trudnoće relaksiran, a vrat maternice (cerviks) tvrd i zatvoren.
Prije nastupa poroda događaju se promjene u mišiću i vratu maternice. Dolazi do procesa tzv. "sazrijevanja" vrata maternice. On postupno omekšava, skraćuje se i konačno, otvara se da bi omogućio prolaz ploda. Usporedno s početkom promjena na vratu maternice, javljaju se i promjene na materničnom mišiću koji se biokemijski priprema za stvaranje i prenošenje  podražaja koji će dovesti do pojave trudova.
Pod utjecajem hormona dolazi također do omekšavanja vezivnog tkiva dna male zdjelice. Tkivo postaje mekše i elastičnije te dopušta određenu rastezljivost za vrijeme prolaska ploda.
Maternica se sporadično kontrahira tijekom cijele trudnoće. Te kontrakcije nastaju samo u pojedinim segmentima maternice, nekoordinirane su i trudnice ih često ni ne osjećaju. One se nazivaju Braxton-Hicksove kontrakcije.
Sve navedene promjene prilično su klinički "nevidljive". No neke od njih ipak mogu upozoriti buduću majku da se bliži trenutak poroda.
U posljednja četiri tjedna trudnoće aktivnost mišića maternice postaje sve jača i sve više koordinirana. To se može zamijetiti kao tzv. "lažni ili prethodni trudove". Oni su rijetki, slabi i kratkotrajni.
Oko 24h prije početka pravih trudova javljaju se tzv "pripremni" trudovi koji postaju sve jači i sve češći. Rodilja tada može zamijetiti da se plod umirio, odnosno da se smanjio broj pokreta koje majka osjeća i to je normalna pojava pred porod. Kada se trudovi, kod prvorotke, počnu javljati  periodički po 2 u 10 minuta tada smatramo da su nastupili pravi trudovi i tada bi se trebali uputiti u rodilište. Kod višerotki se savjetuje ženama da se upute u rodilište čim trudovi poprime određeni ustaljeni ritam, jer kod njih porod traje kraće i sve opisane pojave zbivaju se brže.
Početku pojave trudova može prethoditi ispadanje cervikalnog čepa. To je gusti, viskozni sekret iz cerviksa koji ispadne kada se cerviks počne otvarati pod utjecajem pripremnih trudova . Njegova je funkcija zatvaranje cervikalnog kanala za vrijeme trudnoće.
Važno je napomenuti da svaki porod ne započinje na jednak način. Navedene promjene ponekad  ne moraju biti tako jasne i zamjetne. Nastupu poroda u određenom broju slučajeva prethodi prsnuće vodenjaka. U tom slučaju se ne smije čekati pojava trudova već se trebate odmah uputiti u rodilište gdje će vas dalje pripremiti za porod. Prsnućem vodenjaka nestaje barijera koja je izolirala plod od vanjskog okruženja te je time plod izložen različitim vanjskim utjecajima, odnosno infekcijama. Plod nije ugrožen ako porod napreduje očekivanim tempom, međutim kod produljenih poroda koji su počeli prsnućem vodenjaka, liječnik će ordinirati antibiotik još za vrijeme poroda da bi se spriječio razvoj infekcije i majke i djeteta. Jednako tako treba znati da normalan porod katkada može započeti sukrvicom. Pojava sukrvice također je znak da treba krenuti u rađaonicu. Ukoliko se radi o jačem krvarenju treba se što hitnije javiti u bolnicu.